A szlovák jobboldal újra egykulcsos adót akar (Napi)

Martin Vlachynský sa 19.2.2016 vyjadril pre Napi.hu k volebným programom strán. 

A szlovák jobboldal újra egykulcsos adót akar (Napi)

A pozsonyi Új Szó szerint a jobboldali szlovákiai pártok idei választási programjának az egykulcsos adórendszerhez való visszatérés és a lehető legalacsonyabb adókulcs az egyik legfontosabb eleme.

A Híd már korábban jelezte, hogy támogatja a visszatérést a 19 százalékos, egykulcsos adórendszerhez, és ha kedvezően alakulnak az államháztartás adatai, az adó mértékének további fokozatos csökkentését is. A KDH fokozatosan 18 százalékra csökkentené az adókulcsot, az SaS pedig ezt az első körben 19, 2019-ig pedig 15 százalékra faragná le.

Ezek a pártok elsősorban a vállalkozói környezetet javítanák, s ennek érdekében hajlandók lennének akár a munkavállalók jelenlegi jogainak a csorbítására is. A Híd gazdasági programja szerint például az állami politikának az lenne a feladata, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtse meg a vállalkozóknak, szabad kezet kell adni a munkáltatóknak, és a munka törvénykönyvében korlátoznia kell a szakszervezeti privilégiumokat.

Mindezt figyelembe véve, nem csoda, hogy az INESS gazdaságkutató intézet legutóbbi felmérése, amely a választási programokat elsősorban a vállalkozók szemszögéből vizsgálta, a mérvadó pártok közül épp az SaS, a KDH és a Híd programját találta a legjobbnak. Martin Vlachynsky, az INESS elemzője szerint a pártokat nullától tízig terjedő skálán pontozták, attól függően, hogy a programjukban milyen mértékben veszik figyelembe a vállalkozók érdekeit. Az élen a liberális SaS végzett 8,5 ponttal, amit a nagyobb pártok közül a KDH és a Híd követ, mindkettő 7,5 ponttal. Az MKP az INESS-től csak 2 pontot kapott, amihez az is hozzájárulhatott, hogy a párt nyíltan kijelenti: gazdasági programjában a vállalkozók mellett a fizetésből élők, a gyermekeket nevelő családok és a nyugdíjasok igényeit is figyelembe vette, a magasan nyereséges üzleti tevékenységekre pedig ágazati különadókat vetne ki.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards